Последните 8 месеца от управлението на сектор "Енергетика" са пълен провал, като резултатите от бездействието на служебния министър на енергетиката Андрей Живков ще доведат до краткосрочни и дългосрочни катастрофални последствия. Тази позиция изразиха на пресконференция от политическа партия АБВ, част от коалицията "БСП за България".

Има опасност заради бездействието на служебния кабинет да има проблем с доставките на електроенергия за бита още през януари, сигнализира председателят на АБВ Румен Петков.

"За тези 8 месеца служебното правителство не успя да види състоянието на електроразпределителните дружества. По наша информация трите ЕРП-та има натрупани загуби над 400 милиона лева в резултат на разликата между цените на свободния пазар и регулираните цени за бита на КЕВР. Тези дружества на практика са обезкървени", каза Петков.

"Министърът на енергетиката си мълчи порази некадърност, некомпетентност, незнание - много са причините. Но това може да ни остави още януари месец на тъмно, защото държавата тика тези дружества към фалит", не спести критики той.

Пеканов не иска да връзва ръцете на следващо правителство в сектор Енергетика

Пеканов не иска да връзва ръцете на следващо правителство в сектор Енергетика

Всички министерства знаят какво трябва да свършат

Подобна била и ситуацията при топлофикациите, работещи на газ. Те също трупали милиони задължения заради разликата между регулираните цени на синьото гориво и тези на свободния пазар.

Друг провал на служебния кабинет бил и строежът на интерконектора с Гърция, който, смятат от АБВ, нямало да бъде завършен до края на годината, какъвто е официалния срок. Затова страната ни следва да предяви искане за възстановяване на пропуснати ползи, които щели да са 2 милиона лева дневно, а ръководството на българо-гръцката компания ISGB веднага да подаде оставка и да понесе съдебна отговорност.

Затова от партията на Петков настояват за пълна ревизия на служебното правителство.

От АБВ също така са категорични, че въпреки че са част от управляващото мнозинство, позицията им по някои теми щяла да остане неизменна. Такива са възлагането на прекомерно много правомощия на КПКОНПИ (https://news.bg/politics/abv-ideite-na-pp-za-kpkonpi-shte-ya-prevarnat-v-darzhavna-sigurnost.html) и изваждането на редица агенции от министерства и прехвърлянето им към други.