Силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование и фокус върху децата и хората с увреждания. Това следва да са основните акценти в политиката на България, а и на всяка страна като цяло, за решаване на демографската криза, заяви президнетът Румен Радев на откриването на Министерската конференция по демографска устойчивост, която се провежда в София на 1 и 2 декември под егидата на ООН.

Форумът ще даде началото на т.нар. Софийски алианс на страните от международната организация, който през следващото десетилетие да си постави за цел намирането на конкретни решения за демографските проблеми.

"Населението е основна движеща сила за социалния и икономически напредък. Решаването на демографските проблеми следва да е въз основа на споделена отговорност. Тези проблеми са различни по света - в някои има висока раждаемост, в други държави, като България, населението застарява. А това се отразява върху всички ключови сфери - икономика, здравеопазване, образование", каза българският държавен глава.

Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда

Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда

Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда

Именно намирането на конкретни решения и ясна визия - това следва да е основна цел на формата, категоричен бе Радев.

"Ковид кризата промени света и ще остави много дълъг отпечатък занапред. Справяйки се с нея в дългосрочен план, следва да използваме поуките за изграждане на едно по-добро общество. Надявам се тази конференция да мобилизира реална политическа подкрепа и да даде политически отговори", добави той.

Снимка 555539

Източник: Прессекретариата на държавния глава