Стотици граждани се събраха, за да почетат 147 години от гибелта на Апостола. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се присъединиха към шествието.

То започна от килията до паметника на Апостола на Свободата Васил Левски в София. Организатор на шествието е Васил Василев от Общобългарският комитет "Васил Левски". Към шествието се присъедини и председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от БГНЕС.

Президентът Румен Радев оглави гражданското шествие, което се проведе в центъра на София в деня, в който почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Нашата битка за идеала на Апостола е сега, заяви президентът в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски.

На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук, добави той.

С общи усилия да направим мечтите му за Родината реалност. Васил Левски е най-ярък пример за морал в историята на България. Достатъчно е да разлистим страниците на тефтерчето му, за да видим колко честен до педантичност, смел до безразсъдство и безкористно отдаден на Отечеството е бил. Днес го почитаме с думи, но сме му длъжници с дела. Неговият идеал за чиста и свята република още не е постигнат. Най-голяма почит към неговото дело би било ние, българският народ, с общи усилия да направим мечтите му за Родината реалност, заяви лидерът на БСП, Корнелия Нинова.

"Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава - вечна слава, вместо тъма, запалва факела на свободата" заяви кмета на София Йорданка Фандъкова.