Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

За значим принос за развитието на българската авиация бяха отличени генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев.

България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на родолюбието, посветеността, куража и всеотдайността на поколения български летци, заяви Румен Радев в началото на церемонията.

"Днес отдаваме почит към идеята, устрема, усилията и саможертвата на човечеството в изучаването и овладяването на въздушното пространство и космоса", посочи президентът и поздрави военните пилоти с Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

Държавният глава открои приноса на България в развитието на авиацията, като даде пример с първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, героичната защита на София през Втората световна война, изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период, както и съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения.

Президентът изтъкна значимия принос на генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев за българските Военновъздушни сили в трудните години на прехода и в условия на ограничения.

Румен Радев се обърна с думи на признателност и към подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев за това, че са отдали най-активните години от живота си, своята младост и сили на суверенитета на българското небе.

От името на удостоените с Почетния знак на президента генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов изказа благодарност за високото отличие и разказа свой спомен от 2002 г., когато завършва своята летателна кариера с полет на МиГ-29 в Авиобаза "Граф Игнатиево".