Петдесетина души сред тях лидерът на АБВ Румен Петков, Светлана Шаренкова, публицистът Велислава Дърева се събраха с акция пред Руското посолство в София под наслов "Не сте сами". Акцията е в подкрепа на изгонените представители от руското дипломатическо представителство, както се разбра, не всички от тях дипломати, а и технически персонал. По-късно те дадоха и пресконференция в БТА.

АБВ настоява да се предложи вариант за невъвеждане в крайно действие на двете ноти, издадени за експулсиране на руските дипломати и за полагане на всички усилия за гарантиране на националната сигурност на България и Русия, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Няма решение на Министерски съвет допреди връчване на нотата за експулсиране на руските депутати от страна на заместник-външния министър, няма и за закриване на нашето генерално консулство в Екатеринбург, обясни Румен Петков.

Внушенията, че Русия ни поставя ултиматум са некоректни, по думите му.

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Прехвърля отговорността за последиците върху кабинета на Кирил Петков

Безумието на нашето правителство е наш проблем и надявам се до 3-4 месеца проблемът да се реши генерално. Не трябва да търсим заплаха там, където не съществува, каза Румен Петков.

По отношение на опитите да се внушава, че в страната действа руската шпионска мрежа, с влияние и вмешателство в България, Петков заяви, че ако премиерът в оставка и ДАНС разполагат с документи за депутати, общественици и български граждани, които обслужват руски интереси, и не ги представят на прокуратурата, всъщност прикриват националните интереси на България.

От своя страна Снежана Тодорова, председател на Коалиционния съвет "България - Русия" заяви, че това, което се случи пред руското посолство потвърждава волята и желанието на хората - да бъдем заедно с Русия. Тя не си е и представяла, че може да достигне до опасността дипломатическите отношения с Русия да прекъснат. Едно такова придвижване на позиции на премиер в оставка е недопустимо, недалновидно и безумно решение, разкритикува Тодорова.

По думите ѝ изгонването на руските дипломати може да го направи човек, изолиран от българската история, бъдеще и настояще.

Журналистът Велислава Дърева добави, че решението за изгонването на руските дипломати е нищожно, вредно и взривоопасно. Решението трябва да бъде отменено незабавно, настоя Дърева. Тя настоя да се потърси съдебна отговорност на премиера в оставка Кирил Петков поради некомпетентност, заради превишаване и злоупотреба със служебно положение и власт във вреда на България.