Заради Брекзит с 10% е намалял броят на кандидатстващите за университети във Великобритания. Това обявиха организаторите на изложение "Световно образование", което тази година ще се проведе от 21-ви до 24-ти февруари във Варна, София и Пловдив, съобщиха от БНР.

Според образователните консултанти документи, към момента документи за прием в британски университети са подали над 1700 български кандидати при 1900 кандидатури.

Заради излизането на Великобритения от ЕС редица британски университети предвиждат различни варианти за запазването на студентите от Евросъюза. Сред тях са въвеждане на интензивни двугодишни бакалавърски програми, отварянето на кампуси в страни като Кипър, както и стипендиантски програми.

Ако бъдат приети, наесен тези кандидати ще започнат обучение при досегашните условия - преди Брекзит, коментира Стефка Златева от изложение "Световно образование", което означава: "Пълно студентско кредитиране за целия срок на обучение и размер на годишните такси от 9 250 британски лири".

Българските студенти ще ползват т. нар. "статут на уседналост", за който следва да се регистрират до края на юни следващата година, с цел да обезпечат престоя си на Острова от 1-ви януари 2022-ра.

По отношение на здравеопазването: "Студентите, започнали своето обучение преди 31-ви януари 2020-а година, тоест вече настоящите студенти, ще се възползват от безплатно здравеопазване до края на следването си въпреки Брекзит".