През 2022 г. сектор "Земеделие" ще бъде подкрепен с държавни помощи и директни плащания в размер на близо 902 млн. лв. Ръководство на Министерство на земеделието оценяваме тежкото състояние, в което се намира сектора, не само заради последствията от Ковид кризата, така и заради войната в Украйна. Всичко, което е свършено от екипа на министерството до момента, е било в интерес и в отговор на искания поставени от бранша. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на пресконференция, в която участваха зам.-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представителите на сектор "Животновъдство".

За животновъдството са предвидени 4,6 млн. лв. за инвестиционни помощи, 28 млн. лв. - за управление на риска и кризите, насочени към противодействие и компенсиране на щети при природни бедствия или неблагоприятни метеорологични условия, както и при болести по животните, а 7,5 млн. лв. - за поддържане на високо ниво на развъдната дейност.

50% от фермите фалират, животновъди искат оставки в МЗХ

50% от фермите фалират, животновъди искат оставки в МЗХ

Ситуацията в сектор "Животновъдство" не е критична, а катастрофална

Предвидени са и помощи, за дейности, свързани с повишаване на качеството на храните и суровините от животински произход чрез отделяне на особено внимание на хуманно отношение към животните, като 44 млн. лв. се отделят за свиневъдството и 35 млн. лв. - за птицевъдството.

26 млн. лв. се отпускат по линия на помощта de minimis за едри и дребни преживни животни, риби, кланици и 700 хил. лв. за участия в изложения.

Разплащат близо 97 млн. лева за необлагодетелствани райони

Разплащат близо 97 млн. лева за необлагодетелствани райони

Преведени са 96 846 655 лева по сметките на 30 922 кандидати

79 млн. лв. извънредна помощ се осигурява за ликвидност на животновъди в условията на пандемията от COVID-19, съгласно извънредното временно законодателство.

Общата стойност на помощите за сектор "Животновъдство", предоставяни от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), е 224,8 млн. лв.

През настоящата година животновъдите са получили остатъка от плащанията за Кампания 2021 за обвързаното с производството подпомагане и преходната национална помощ в размер над 22 млн. лв.

Няма риск от недостиг на стоки заради войната в Украйна

Няма риск от недостиг на стоки заради войната в Украйна

България разполага със запаси от зърно за следващите 2 години

В сектор "Растениевъдство" инвестиционната помощ е 10 млн. лв., които могат да се влагат в материални активи за производство на растениевъдна земеделска продукция. Предвидени са 16,56 млн. лв. за управление на риска и кризите, насочени към противодействие и компенсиране на щети при природни бедствия или неблагоприятни метеорологични условия, както и при болести по растенията.

Подпомагане от 1,3 млн. лв. ще бъде осигурено за дейности, свързани с гарантиране на използването на качествен посевен материал в растениевъдството и оптимизиране процеса по производство на качествени селскостопански продукти. Помощите по de minimis са 9,3 млн. лв., а други 300 хил. лв. се отпускат за участия в изложения.

Предвидена е и извънредна подкрепа с 64,5 млн. лв. за осигуряване на ликвидност на земеделски стопани животновъди в условията на пандемията от COVID-19, съгласно извънредното временно законодателство. Близо 102 млн. лв. е общо подпомагането за сектор "Растениевъдство", предоставяни от ДФЗ.

"В петък получихме официална нотификация за Ковид помощта", съобщи още министърът. Той уточни, че бюджетът й е 143,5 млн. лв., който днес е дискутиран с представители на секторите растениевъдство и животновъдство. "Утре има заседание на УС на ДФЗ и след това ще започне кандидатстването. Нашата цел е да стартира бързото изплащане на тези средства, защото земеделците се нуждаят от тази помощ", подчерта Иванов.

Лозари на протест: Винаги сме във война, работим на огромна загуба

Лозари на протест: Винаги сме във война, работим на огромна загуба

Лозарите изразяват недоволството си пред държавната институция, защото по думите им "изживяват един от най-тежките си периоди"

Земеделският министър информира, че земеделското ведомство е подкрепило предложението на ЕК за извънредна подкрепа за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор в условията на криза в размер на 500 млн. евро за всички държави-членки. "От тях България ще получи 10,6 млн. евро с възможност за допълнителни 200% над тази сума осигурени от националния бюджет", уточни той.

"В изрична декларация България, заедно с още 12 държави-членки, поиска от ЕК спешно да предложи изключителна временна мярка за подкрепа със средства от ЕЗФРСР в отговор на настоящата криза", заяви Иванов. По думите му мярката би могла да следва логиката и механизма на извънредната мярка за развитие на селските райони COVID-19, приета през юни 2020 г.