Ако сте открили планината като място за спасение от натоварената градска среда, сигурно сте установили колко е важно доброто познаване на маршрута. Нерядко обаче, водени от откривателска страст и любопитство към новото и непознатото, особено ако сме без професионален водач по малко посещавани планински терени, има опасност да се объркаме. Тук безценно се оказва да имаме GPS трак и описание на маршрута.

С подобна нелека задача се заема Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), когато разработва интерактивната онлайн карта на планината Беласица. "Идеята на проекта "С раница и колело в Беласица" отдавна назряваше у нас до момента, в който се появи възможността за финансиране по програмата на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живот", осъществявана съвместно с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум", разказва Мартина Колева от БФБ. "Така един гъвкав проект, с изключителна полезност, направи посещенията в района по-лесни и по-атрактивни."

Фондация "Биоразнообразие" от години работи активно за популяризиране на природния туризъм в района на Беласица като място със запазена природа, характерна местна кухня и традиции. Самата планина, поделена между България, Гърция и Северна Македония, е част от Европейския зелен пояс. Със запазена природа, прекрасни гори и неоткрити кътчета планината привлича все повече любители на пешеходния и велосипедния туризъм - начинаещи и напреднали, семейства с деца.

Когато стартират проекта, от фондацията вече имат натрупан материал. С помощта на доброволци ентусиасти, които познават и обичат планината, обхождат маршрутите и събират данни на терен. "Самата планина не е популярна дестинация", пояснява Мартина. "Малко известен е и един ценен факт - че по протежение на цялото й било, както и подножието й има черен път, който позволява да бъде премината с колело и пеша."

Снимка 533046

Източник: БФ “Биоразнообразие”

Идеята на проекта е не само да се пренесат онлайн маршрутите, а да се предостави възможността човек, съобразно възможностите и времето си, да избере подходящата пътека - въз основа на снимки, описание, височинен профил и GPS-трак. "Най-ценен е GPS-тракът, който може да се прехвърли в телефона или GPS-устройството и да ни поведе по някой от описаните 27 пешеходни и 17 за планинско колоездене маршрути", обяснява Мартина Колева. Духът на планината, спиращите дъха гледки и лесната употреба на интерактивната онлайн карта оживяват в рекламното видео по проекта, с което от БФБ се надяват да запалят повече хора по пешеходния туризъм и колоезденето в района.

Според Мартина Колева ефектът от проекта, финансиран от "Ти и Lidl за по-добър живот", вече е налице - забелязва се повишен интерес на туристите към района на Беласица. Това е особено важно за местните общности, застрашени от липса на поминък и миграция на младите хора.

За неправителствения сектор, по думите на Мартина, програмата е глътка свеж въздух. Но тя е ценна най-вече за планината, защото така гражданското внимание е по-фокусирано върху нейната съдба и развитие. Планината може да носи приходи, без да се унищожават ресурсите й, и един от начините е именно зеленият туризъм.

Снимка 533047

Източник: БФ “Биоразнообразие”

"Ти и Lidl за по-добър живот" е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.