На 1 февруари 2020 г. се навършват 75 години от най-черната дата в съвременната българска история - масовото избиване на българския елит от комунистите. Затова и денят 1 февруари е отреден за отдаване на почит и признателност на жертвите на комунистическия терор - не само на българския елит, а в годините и на обикновени български граждани от всички съсловия. 

Според доклад на Държавна сигурност само за девет месеца хиляди са убити, а изселените са над 28 хиляди души.

Почит отдадоха и в Пловдив:

Пред паметника на жертвите на комунистическия режим в София се проведе церемонията, в която се включиха стотици граждани. Церемонията бе съпроводена и с панахида в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим е определен по инициатива на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд произнася най-много смъртни присъди в историята на България. Екзекуциите започват още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките, и заровени в масов гроб.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, регентите на малолетния цар Симеон - световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов, министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени "заради" избухването на Втората световна война /1939-1945 г./.

Жертвите на комунистическа власт не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на преврата на 9 септември 1944 г. като според различни оценки жертвите само в първите няколко дни достигат няколко хиляди души. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

В церемонията днес пред паметника в София участие взе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Снимка 464592

Източник: БГНЕС

СДС - Бургас и Съюзът на репресираните също поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите от комунистическия режим, който се намира в градинката срещу Апелативния съд. Поклонения се организираха и в други градове на страната.

Снимка 464594

Източник: СДС - Бургас