Ветеринари от Централната ветеринарна клиника (ЦВК) извършиха успешно първата по рода си операция в България по поставяне на протези на котка.

Функцията на крайниците на десетмесечния Пух е възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца, съобщиха от клиниката.

Пух е загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, но сега получи нов шанс за живот.

Иновативната високотехнологична операция е извършена от д-р Владислав Златинов от ЦВК. Тя включва не какъв да е метод, ами костно вграждане на титаниевите импланти. След което към тях се прикрепват специално изработени външни протези.

Интересното е, че този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis или още известен с абревиатурата ITAP) е все още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света.

Има и още един много любопитен факт около метода на протезиране. Първоначалният опит на най-изявения иноватор - проф. Ноел Фицпатрик от Великобритания, който е и човекът, въвел метода във ветеринарната медицина, е използван за подобрение и на методите, прилагани в хуманната медицина.

Подобни случаи не са често срещани в историята - постижение във ветеринарната медицина да помага в развитието на съответната област на хуманните специалисти.

Д-р Златинов разказва, че е стартирал дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните.

"Вече оперирахме други две котки и едно куче чрез ITAP метода, които са в процес на възстановяване", каза лекарят от ЦВК. Той поясни, че индикациите за протезиране са тежки травми или злокачествени образувания по крайниците - доскоро третирани единствено с ампутация.

Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в ситуацията на Пух - и живота на пациентите, допълни Златинов.

Проектът е подкрепен от Let"s Adopt Bulgaria - организация за защита на животните, и от "Ортовет Медикъл", единствената българска фирма за производство на протези за животни.