Писма до общините за малките летища е изпратило Министерство на транспорта и съобщенията (МТС), каза министър Николай Събев пред Комисията по транспорт в парламента. Стана ясно, че той се среща с кметовете на общините, за да се обсъди бъдещето на летищата. Писмо е изпратено вече до община Бургас за летище Равнец, тъй като там искат да бъде изграден фотоволтаичен парк върху пистата, но собственикът е частен, задействал е процедурите и има конфликт на интереси между държавата и общината. "Ако сложим болтове - приключваме с пистата", каза Николай Събев и уточни, че МТС ще откаже, но не е ясно дали ще има ефект.

Държавата си иска летищата в Равнец и Русе

Държавата си иска летищата в Равнец и Русе

Това е част от целенасочената политиката за възстановяване на дейността на малките регионални летища в страната

Малките летища трябва да започнат да функционират, ще се обяви ясна и публична процедура и който дойде-дойде, ако има за карголетище, защо да не увеличим свързаността с други държави, каза той. Николай Събев обяви, че ще се пишат писма до кметовете за летищата в Сливен, Стара Загора, Русе. "Ако искат от общината летището да работи, трябва да работи на концесия, а не само общински оператор, трябва да има промяна в закона, аз съм първият противник, защото промяната ще е лобиране за интереси, а един закон трябва да има дългосрочно действие", посочи Събев.

Относно концесия на пристанище "Варна" Николай Събев коментира, че в момента се обсъждат стратегии за концесия на гари, пристанища, летища. "В каква последователност ще се случи" - той не знае. Министърът обаче увери, че се среща с представители както на пристанище "Варна", така и на пристанище "Бургас". След всички срещи се очаква да има обществено обсъждане, за да се прецени развитието.

Предложение за завод за зелен водород в „Равнец“ слага край на карго летище?

Предложение за завод за зелен водород в „Равнец“ слага край на карго летище?

Концесията е била в плана на правителството на Кирил Петков

В заключение министърът на транспорта обяви, че след комисията има среща с представители на телекомите и ще ги убеждава, че никой никога не е имал намерение да прави държавен телеком.