Софийска районна прокуратура води четири досъдебни производства срещу трима души от София за нарушаване на карантина, а се разследва и издирва още един, който дори е напуснал страната.

В момента се уточнява движението на Б.В. - точно кога е напуснало страната, в каква посока, колко дни е пребивавал в Италия, кога се е върнал в България и кога е напуснал повторно страната ни, като се знае, че това е станало по време на 14-дневния карантинен период. 

Варненската прокуратура разследва мъж, неспазил 14-дневната карантина

Варненската прокуратура разследва мъж, неспазил 14-дневната карантина

Полицаите два пъти не го открили на адреса

За другите трима от прокуратурата съобщават също, че е установено нарушаване на карантината. Единият от обвиняемите е бил поставен под карантина за периода 08 март 2020 г. до 22 март 2020 г., но около 17 ч. на 15.03.2020 г. е нарушил въведените по време на обявено извънредно положение противоепидемичните мерки.

Другият обвиняем е мъж, който на 13 март 2020 г. на ул. "Позитано" в гр. София нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по време на пандемия. 

Полицаите във Варна са проверили 37 адреса на хора под карантина

Полицаите във Варна са проверили 37 адреса на хора под карантина

Има две разследвания в града

Същото престъпление било извършено и от В.М. на 10 март 2020 г. в ж.к. "Красна поляна" в столицата.

Досъдебно производство е заведено и срещу шофьор на ТИР, напуснал страната по средата на карантина.  

Заради опасността от епидемия от коронавирус в парламента бяха гласувани нови, завишени наказания, С които се наказва с лишаване от свобода до 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. нарушаването на карантината.