Няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин. Това уверяват от Министерството на отбраната по повод вдигнатите испански изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево".

Те уточняват, че дословните думи на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов са: "Днес е имало въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност."

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море
Обновена

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море

Пилотите не са успели да идентифицират чуждите самолети

Днес двойка изтребители Eurofighter EF-2000 Tyhoon II на испанските ВВС бяха вдигнати за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство поради активност в международното въздушно пространство над Черно море, поясняват от ведомството. Те допълват, че причината за решението да бъдат активирани именно те е било днешното събитие, на което получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС.

От министерството подчертават, че ежеседмично подобни действия изпълняват и българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство.

Припомняме, по-рано днес се появи информация, че два испански изтребителя са били вдигнати по тревога тази сутрин от авиобаза "Граф Игнатиево" срещу нарушители на въздушното ни пространство.

Четирите испански изтребителя пристигнаха да пазят небето ни

Четирите испански изтребителя пристигнаха да пазят небето ни

Мисията е част от мерките за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО