На 3 март винаги показваме уникални експонати, които не са част от нашата постоянна експозиция. Тази година те са събрани под общото мото "Символи на държавността", съобщи доц. Калина Хинкова от Националния военноисторически музей в предаването "Преди всички".

Няколко са експонатите, които сами по себе си са уникални и се показват изключително рядко. Това е знамето, което депутатите от ВНС имат за основа, когато определят националния трикольор. То е известно в обществеността като знамето на Стиляна Параскевова. Знамето е извезано през 1877 година по поръчка на баща й, който е бил заможен търговец с идеята то да бъде дарено и да бъде част от бойните действия в наближаващата Руско-турска война. Знамето е връчено на Николай Николаевич командващ Дунавската армия, но така или иначе то не влиза в бойни действия. Знамето се приема като първообраз, тъй като на него за първи път се появяват цветовете бяло, зелено, червено, разположени хоризонтално и по предложение на Николай Михайловски, член на ВНС, то е предложено и прието за национално знаме, обясни Хинкова.

Друг експонат, който посетителите могат да видят, е единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство. Музеят ще покаже и Конституцията, принадлежала на княз Александър I , част от личната му библиотека, много редки партитури на националния химн „Шуми Марица".