От началото на епидемията от Ковид-19 държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници. Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници. Около 800 хил. са самонаетите и неформалните работници в България.

Сред тях са: надомни работници, улични търговци, здравни работници, учители, преводачи, артисти и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни работници. Те останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори , посочи Виолета Златева, председател на ССНР.

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

"Не може да се очаква родител хирург да си зареже операцията, за да си вземе детето"

Като неотложна мярка Златева предлага помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник - сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават. Сред обсъдените мерки бяха и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.