Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласуваха със 122 гласа "За", 29 гласа "против" и 18 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването законопроектът отново бе приет на първо гласуване със 133 гласа "За". 32 гласа "против" и 16 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев настоя да има национална програма за научни изследвания. Един от най-големите слабости е, че няма финансиране, а има дефиниции. Къде са финансовите механизми, които ще осигурят реализацията на законопроекта, запита Гечев. Управлението на закона е много мъгливо, изтъкна той.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ добави, че преодоляването на страхотния дефицит, който научната и развойна дейност имат по отношение на ниските публични инвестиции по някакъв начин кореспондира с усилията на законопроекта да създаде по-добра инфраструктура за управлението на публични ресурс на научна и развойна дейност.

"Няма как да очакваме българските умове и учени да останат в страната, ако няма възможност да развиват знанията си и ако няма добра основа затова. Законът е крачка в посока да се осигури, ако не спиране на изтичане на мозъци, то циркулацията на мозъци и взаимодействието между учени и тяхното завръщане в България", коментира Цонева. За нея е важно това, което прави науката да бъде по-интегрирано с бизнеса, да се повиши конкурентоспособността.

Университети и научни институти искат до 2030 г. българите да са най-образованите в Европа

Университети и научни институти искат до 2030 г. българите да са най-образованите в Европа

За целта настояват държавата да подкрепя приоритетно много повече висшето образование и науката

Андрей Чорбанов от ИТН настоя законопроектът да бъде обвързан с Брутния вътрешен продукт (БВП), за да може да работи адекватно. ИТН ще подкрепят законопроекта на първо четене, но се заканиха да не го подкрепят на второ четене, ако не бъде ревизиран.

Ивайло Папов от "Възраждане" запита защо трябва да се приема законопроект, който по презумпция не е добър. Формацията на Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепи законопроекта на първо гласуване.

Със законопроекта се цели трайното законодателно уреждане на обществените отношения, свързани с научноизследователската и иновационната дейност и съгласуваност при прилагането на обща политика за развитие на научните изследвания и иновации. Насърчаването на научните изследвания и иновациите ще се извършва чрез изпълнението на многогодишна Рамкова програма за научни изследвания и иновации, която ще определи обхвата, областите и дейностите за тяхното финансиране в съответствие с националните стратегически документи.

Предвидено е Фонд "Научни изследвания" и Националният иновационен фонд да работят в координация и да изпълняват синхронизирани, многогодишни оперативни програми.

Денков откри новия сезон на иновациите

Денков откри новия сезон на иновациите

Информационен ден на Европейския съвет по иновациите се провежда в София