Членовете ни искат да работят в среда на прозрачност, където еднакви правила важат за всички.

Това заяви вицепрезидентът на Американската търговска камара в България Антъни Хасиотис по време на конференция „Икономическото партньорство ЕС - САЩ", цитиран от БНР.

По думите му членовете на камарата искат да работят в среда на прозрачност с еднакви възможности за всеки и където еднакви правила важат за всички, със силна правна, съдебна и контролна рамка, която освен всичко друго подкрепя и бизнесинициативите.

Очакваме предвидима среда, която може да съществува единствено подкрепяна от силна законодателна рамка, добави Хасиотис.

Американски компании са инвестирали 120 милиарда долара в страни-членки на ЕС през 2006 година. Партньорството е от изключителна важност и за двете страни, добави той.

Трябва да помогнем на България да бъде още по-пълно включена в тези отношения, усилия ще са необходими за привличане на американски и европейски инвеститори в България, както и за усвояването на структурните фондове на ЕС, отбеляза вицепрезидентът.

Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман заяви от своя страна, че в България има много хармонизирани с ЕС закони, но те не се прилагат на практика - аспект, на който трябва да се противодейства.

Трябва да се противодейства на разрастващата се бюрокрация - не само в България, но и в целия ЕС, за да се подпомага бизнеса, посочи Ролман.

Посланикът на Германия Михаел Гайер акцентира върху обществените поръчки в България, а заместник-посланикът на САЩ Александър Караянис също отбеляза, че американските и българските бизнесмени искат прозрачна и предсказуема среда, за да реализират инвестиции и да имат възможности да откриват работни места.