Сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката и транспорта обсъдиха министърът на външните работи Екатерина Захариева и нейният колегата от Азербайджан Елмар Мамадяров, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Фактът, че само три процента от домакинствата в България са газифицирани и желанието ни да работим за подобряване качеството на въздуха предоставят сериозен потенциал за развитие на бизнес отношенията и за инвестиции от страна на Азербайджан в България.", коментира Захариева.

Тази възможност бе обсъдена първо от премиерите на двете страни по време на работното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Баку в началото на годината.

Снимка 386895

Източник: МВнР

"Заедно с доставките на природен газ за България, които започват от 2020 г., ще има и друго развитие", каза министър Мамадяров.

Захариева допълни, че търговията между двете страни неизменно нараства, като през 2017 г. стокообменът е с 48% повече от предходната година.

Той посочи, че азербайджанската компания СОКАР има голям опит в газификацията и потвърди, че българското правителство е заявило интерес в тази посока. Елмар Мамадяров е на официално посещение в България, по време на което разговаря с президента, председателя на парламента, премиера и министрите на енергетиката и транспорта.

Азербайджанският гост заедно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева даде начало на първата сесия от Стратегическия диалог между двете страни. Той бе договорен през 2015 г. Неговата цел е да задълбочи и развие отношенията между България и Азербайджан в различни аспекти.

Радев вижда основа за силно сътрудничество в енергетиката с Азербайджан

Радев вижда основа за силно сътрудничество в енергетиката с Азербайджан

Президентът обсъди доставките на газ с първия дипломат на Азербайджан

Като поздрави азербайджанския си колега за началото на практическата дейност на Стратегическия диалог, тя допълни, че за България е също важно споразумението за стратегическо партньорство между Азербайджан и ЕС да бъде финализирано възможно най-скоро.

"Надяваме се това да стане преди изборите за европейски парламент следващата година", пожела министър Захариева.

Мамадяров вече се срещна с президента Румен Радев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.