Стратегическото партньорство между България и Азербайджан е основа за много по-активно сътрудничество в икономиката и енергетиката. Това мнение изрази държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Република Азербайджан Елмар Мамадяров.

Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество между двете страни и подчертаха, че стратегическото партньорство между държавите може да бъде основа за много по-активно взаимодействие в сфери от взаимен интерес - като енергетиката.

Радев и Алиев се увериха за значението на Южния газов коридор

Радев и Алиев се увериха за значението на Южния газов коридор

Обсъжда се директна самолетна линия между София и Баку

Като продължение на договореностите от посещението на президента Радев в Азербайджан, държавният глава обсъди с първия дипломат на Баку перспективите за доставки на природен газ за България.

Румен Радев посочи, че за България Азербайджан е важен фактор за успешното изпълнение на Южния газов коридор, който ще допринесе за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси не само за България, но и за целия регион.
На срещата беше обсъдена и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас.

Интересът на местния бизнес в тази насока беше заявен и по време на официалното посещение на Румен Радев в Баку. Елмар Мамадяров увери, че Азербайджан има готовност на експертно ниво да участва в газификацията на домакинствата у нас.

България и Азербайджан споделят стратегическо партньорство и приятелство и трябва да се възползват от геополитическото си разположение, като участват активно в реализацията на мащабните инфраструктурни проекти между Европа и Азия, заяви президентът Румен Радев.

Двамата бяха единодушни, че е необходимо двете държави да пренесат активния политически диалог на полето на икономиката.

Румен Радев потвърди интереса ни към Южния газов коридор

Румен Радев потвърди интереса ни към Южния газов коридор

Азерски компании могат да участват в газификация у нас

Държавният глава също така открои положителния резултат от откриването на директната самолетна линия София - Баку, която беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година. Благодарение на пряката линия през първите 7 месеца на 2018 г. туристическите посещения от Азербайджан са се увеличили с близо 65 процента спрямо същия период на 2017 г.