България и Азербайджан имат взаимен интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа. Двете страни имат стратегическо положение и трябва да извлекат всички ползи от това. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев.

В този контекст Радев заяви, че България продължава да подкрепя изграждането на Южния газов коридор. "Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и България потвърждава подкрепата си за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля", категорично заяви Радев и допълни, че с осъществяването на проекта ще постигне реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа.

Азербайджан проучва газопреносната ни мрежа

Азербайджан проучва газопреносната ни мрежа

Обсъждат гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците

От своя страна президентът на Албания Илхам Алиев също подчерта значението на подобряването на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

"Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В него участват седем страни", заяви Алиев и допълни, че България ще получава газ от находището "Шах Дениз 2".

По думите на Алиев когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между страните. Президентът на Азербайджан съобщи за интереса на Азербайджан да участва със свои компании в газификацията на България.

От срещата между държавните глави стана ясно още, че в Азербайджан се обсъжда възможността за откриване на директна самолетна линия между Баку и София от 1 януари 2018 година, когато страната ни приема председателството на Съвета на ЕС.

Българин е замесен в Азербайджанска пералня

Българин е замесен в Азербайджанска пералня

Нови облаци около Ирина Бокова

"По отношение на сигурността отправих покана към Република Азербайджан за участие в обучителните програми на българските висши училища и в частност на Военна академия "Г. С. Раковски", подчерта българският президент и добави, че България е център на стабилност на Балканите и в Черноморския регион.