Непредсказуеми и трагични може да са резултатите, ако инициативата за сформиране на доброволни отряди за задържане на незаконно проникващи на българска територия мигранти не бъде институционализирана и под ръководството и съвместно с органите на реда.

За това предупреждават в писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова и до главния прокурор Сотир Цацаров от фондация „Адвокати за правата на човека”.

В писмото се отчита декларираната готовност на немалко граждани да се включат в такива отряди.

Партньорството между гражданите и различни обществени формирования и полицията е широко практикуван метод на сътрудничество за превенция на различните форми на престъпност както в Европа, така и в САЩ.
За да се овладеят спонтанните самоинициативи обаче, органите на реда трябва да предложат формите, в които то може да бъде осъществявано, за да остане в рамките на закона, посочват адвокатите.

Те смятат, че ако правителството подкрепя създаването и функционирането на доброволчески отряди, които да подпомагат служителите на гранична полиция при охраната на границите на Република България с Гърция и Турция, е наложително да бъдат организирани нарочни срещи с населението в крайграничните райони.

Освен това в писмото си от „Български адвокати за правата на човека” сезират главния прокурор да направи проверка по репортажи, излъчени в медиите, които разказват историята на Динко Вълчев – задържал група мигранти в югоизточна България.
Според адвокатите самият Вълчев е направил изявления, че е употребил сила и е наранил няколко от чуждите граждани.

Адвокатите настояват прокуратурата да направи проверка, включително и за това дали гражданин не е иззел функциите и правомощията на органите на реда.

Пасивността и мълчанието на прокуратурата в случая могат да бъдат „прочетени“ от обществото съвсем превратно -  като одобрение и стимулиране към подобна активност.
В този смисъл подобни изявления вече бяха направени в медиите, заявяват адвокатите.