Изтича времето за разтоварване на кораба Vera SU, който на 20 септември заседна в скалите край местността Яйлата, предупреждават от сдружение "Черноморски изгрев" в официално писмо, изпратено до премиера Стефан Янев, съобщи БНР.

Писмото е адресирано също до министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев.

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Заповедта му влиза в сила от днес

"Една седмица чакаме спешни действия за предотвратяване на екологична катастрофа край Камен Бряг. На разположение да помогнат са както корабите на сдружението, така и опитните ни капитани, познаващи района. От вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна, затова настояваме за действие незабавно." - подчертава председателят на сдружението Емил Милев.

"При една екокатастрофа последиците за морската среда и риболова ще са за години наред", коментира той.

Няма нефтен разлив от заседналия кораб край Камен бряг

Няма нефтен разлив от заседналия кораб край Камен бряг

На борда е представител на "Морска администрация", който следи за замърсяване

Припомняме, корабът Vera Su плаващ под флага на Панама заседна в района на защитена местност "Яйлата" преди шест дни. Към момента властите не са обявили и приложили план за изтегляне на плавателния съд, а от Морска администрация обявиха, че са отхвърлили плана на собствениците и застрахователите за справяне с кризата и очакват нов план.

Сдружението "Черноморски изгрев" e асоциация на професионално заети лица в областта на морския риболов в Черно море. Организацията ни е регистрирана през 2000 г. катo юридическо лице с нестопанска цел. През 2011 г. сдружението е признато от министъра на земеделието и храните като браншова организация. То обединява над 35 фирми.