От СДС изразиха силно безпокойство от нарастването на заразените с коронавирус в последните дни.

"Въведените мерки по време на извънредното положение дадоха своите добри резултати и бяха предприети, за да може здравната ни система да се подготви по-добре за епидемията. Но тяхното облекчаване доведе до сериозно нарастване на заразените и сме притеснени дали ще се справим успешно с тази вълна", отбелязват от партията и представят статистика, според която само за месец юни у нас над 350 души на 1 милион са потвърдени с Ковид-19, което пренарежда България от крайните в челните места по брой заразени.

"Очевидно е, че трите "Д" - дистанция, дисциплина и дезинфекция, вече не се спазват стриктно, а е безспорно, че и контролът не е достатъчен", подчертават от партията и поясняват, че на много места контролът на практика липсва.

От СДС се безпокоят, че ръстът на заразените засяга туризма, тъй като южните ни съседи са предпочитани както от българите, така и от чужденците.

"В някои европейски държави вече е въведена 14-дневна карантина за пристигащи българи, което е сигнал, че ни приемат като високорискова страна за Ковид -19", алармират от партията.

СДС предлага, без да се връщат ограничителните мерки от извънредното положение: по-строг контрол за спазването на социалната дистанция в заведенията; забраняване на всякакви големи публични събирания, футболни мачове с публика и други спортни събития със струпване на хора; постоянно присъствие на органите на реда в кварталите с рискови групи и налагане на строги санкции за нарушителите.

Партията предупреждава, че постигнатото в борбата с коронавируса е на път да бъде загубено, опасността не е преминала и не трябва да се подценява.