Не правете селфита по вагони. Тази препоръка отправи главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) инж. Бисер Минчев към младежи от столично училище.

Той изнесе открит урок по безопасност при преминаване през железопътните прелези пред ученици от 10 и 11 клас на 23-то СОУ „Фредерик Жолио-Кюри”. Инж. Минчев показа пред децата снимки и клипове, запозна ги с различните нарушения.

„За миналата година има 3 случая на изгорели деца от високо напрежение, 25 000 волта в контактната мрежа”, предупреди той.

Инж. Минчев засегна превърналите се в мода сред младите екстремни селфита, които обаче са изключително опасни.

По вагони, в района на гари, където не е перон и пешеходна пътека - нямате работа. Правете си селфита, където е безопасно", подчерта главният ревизор по безопасността в НКЖИ.

В страната ни има 766 железопътни прелеза, от които 280 са с автоматични сигнализации - без бариери. 119 жп прелеза са с автоматични сигнализации, други 119 - с електрически, а 108 - с ръчни бариери.

Ръчните ги подменяме постепенно, защото се прави оценка на риска и има намеса на човешкия фактор, докато техниката не може да сбърка”, обясни инж. Минчев. По думите му, техниката, която се внедрява в НКЖИ, е с много високо ниво на безопасност.

Той запозна учениците с видовете прелези. Те могат да бъдат с бариери, само със светлинна сигнализация, или само със знаци. Инж. Минчев обясни на учениците, че могат да преминават през прелеза, когато мига бяла светлина. Червената светлина пък предупреждава, че ще преминава влак и не бива да пресичаме.

„Трябва да сме по-спокойни и да спазваме правилата по време на преминаването си през жп прелези", коментира той и сподели случай отпреди години, когато е удряна линейка.

От началото на 2016 г. са станали 6 произшествия при преминаване през прелези, като броят на този вид инциденти намалява през последните години, отчете пред журналисти инж. Бисер Минчев.

Училището, в което компанията проведе открит урок, е в непосредствена близост до железопътната инфраструктура - гара „Подуяне".

Черната статистика сочи, че инцидентите стават при нарушение на правилника за движение, в това число правилата газят и професионални шофьори.

Призовавам всички шофьори да спазват правилата за движение. Караме агресивно и по улиците, и по магистралите, и по същия начин и през прелезите", коментира Минчев.

За осма поредна година НКЖИ отбелязва Международния ден на безопасно преминаване на жп прелези, иницииран от Международния съюз на железници и Международните съюзи на автомобилния транспорт.

Като част от кампанията тази година, НКЖИ има и Фейсбук страница „Видиш ли релси, мисли за влак“