Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между Българската национална телевизия (БНТ) и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това се посочва в декларация на Съвета за електронни медии, посветена на вчерашния скандал, който предизвика поведението на Волен Сидеров в ефира на БНТ. 

СЕМ оценяват, че Волен Сидеров си е позволил да "наруши грубо правилата" за провеждане на политическия дебат.

От Съвета заявяват и че оценяват реакцията на журналистите в БНТ като адекватна и в защита на обществения интерес.

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати
Обновена

БНТ с декларация пази добрия тон на предизборните дебати

Ръководството на телевизията защити водещата Добрина Чешмеджиева

Декларацията завършва припомняне: "В Закона за радиото и телевизията и Изборния кодекс на БНТ са възложени множество ангажименти, свързани с изпълнението на нейните обществени функции, което създава високи очаквания в аудиторията. Не по-малки са очакванията на гражданите и за отговорно поведение от страна на участниците в предизборната кампания."

Съветът за електронни медии на днешното си заседание взе решение и да глоби Българското национално радио с 27 000 лв. по две нарушения. В петък изтича срокът, който СЕМ даде на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Още миналата седмица, часове след ултиматума, даден му от съвета, който го избра за директор, Костов заяви, че няма намерение да подава оставка.