Генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов публикува отворено писмо до медиите по повод спирането на програма "Хоризонт" и последвалите проверки заради съмнения за умишлена цензура.

Той категорично отрича да е упражнявал контрол върху словото и заявява, че ще се обърне към съда заради обвиненията по негов адрес от последните дни.

Костов изразява опасения, че Съветът за електронни медии е използван от група хора и скорошните събития в радиото уронват престижа на медията.

Припомняме, на 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че спирането на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа на 13 септември се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е обвинено за спирането на БНР. При последвалата проверка беше установено, че не се е налагала профилактика на БНР.

Седмица по-рано пък директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов придоби право на пенсия, а за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев, който подаде оставка заради напрежението със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от медията Силвия Великова.

На 13 септември по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ДАНС, СЕМ и КРС влязоха на проверка в Българското национално радио.

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

БНР е стратегически обект за националната сигурност

Публикуваме отвореното писмо на Светослав Костов без редакторска намеса:

Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган - Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. "цензура" в Програма "Хоризонт". Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!

Светослав Костов

Генерален директор на БНР

Не се е налагала профилактика на БНР, категоричен Цацаров

Не се е налагала профилактика на БНР, категоричен Цацаров

Имало е възможност да се излъчва