Спирането на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа на 13 септември се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем, заяви генералният директор Светослав Костов на изслушване пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това съобщава сайтът на БНР.

"Заради множество констатирани от директора на дирекция "Техника" проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на "Хоризонт", но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция "Техника" и проведените замервания в оптичен кабел", обясни генералният директор на БНР.

До три дни установяват причините за спирането на БНР

До три дни установяват причините за спирането на БНР

Проверката беше възложена на ДАНС, СЕМ и КРС

Оперативното ръководство на програма "Хоризонт" е възложено на програмния директор на БНР Мартин Минков, заяви Светослав Костов на изслушването в СЕМ. Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР. По-късно от БНР изрично уточниха, че Мартин Минков ще ръководи, организира, координира и контролира дейността на програма "Хоризонт" до назначаване на титуляр на длъжността.

След като миналата седмица директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов придоби право на пенсия, за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев, който подаде оставка заради напрежението със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от медията Силвия Великова.

Светослав Костов каза още, че в БНР няма цензура.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР Костов обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи да информира гражданите. Тя беше възложена на три институции - ДАНС, СЕМ и КРС.

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

БНР е стратегически обект за националната сигурност

Най-късно до петък ще са ясни резултатите от разпоредената проверка за причините за спирането на програма "Хоризонт" в петък. Тя е под наблюдението на заместник - главния прокурор Иван Гешев.

"Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени и ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за ситуацията до момента. Както виждате, прокуратурата е максимално открита до момента, публикувани са факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че това представлява обществен интерес в случая и ще бъде информирано обществото чрез вас за всички факти и обстоятелства, които са установени", каза днес Гешев.