Шефката на Националния статистичeски институт Мариана Коцева подаде оставка.

Причината е, че при пробното преброяванe на населението у нас по Интернет в графите попаднаха несъществуващи етнически групи като българомохамедани, българогагаузи и африканци.

Припомняме, вчера от ВМРО поискаха незабавната реакция на премиера Бойко Борисов по случая.

Коцева обясни, след като депозира оставката си при премиера Борисов, и причината да се оттегли - в електронния вариант на преброителната карта въпросът, свързан с етническата група, бил с падащи менюта, в които са изброени различни възможности.

Това според нея е породило възраженията, че някой друг би могъл да определи етническата принадлежност на преброяваните.

Коцева подчерта, че преброяването е пробно и че предстои утвърждаване на окончателния вариант на преброителната карта.

Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева!, реагираха категорично от ВМРО и посочиха, че отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси".
                            Още...

Тя изтъкна, че по въпроса за етноса хартиената карта включва само четири алтернативи: българска, турска, ромска, които формират 98% от населението, и опцията „друга етническа група". При тази 4-та алтернатива всеки може на ръка да конкретизира етноса си.

Коцева беше категорична, че няма никаква умисъл от страна на НСИ, че преброителите или статистиците ще определят нечия етническа принадлежност.

Коцева поясни, че в интернет преброяването, което породи напрежение, падащите менюта по етническия въпрос са включвали като възможни отговори посочените от българските граждани при предишното преброяване.

НСИ нито има компетенциите, нито задачата да се произнася кой какъв етнос има. Важното е да гарантираме правото всеки да се самопредели, коментира тя.

Поемам отговорността и реших да си подам оставката, заяви тя.

Стана ясно, че шефката на НСИ не е срещнала лично с премиера и очаква неговото решение.

Правейки сравнение със случая в МОН, при който зам.-министър Коджабашиева подаде оставка, Коцева каза, че в образователното министерство действително е било възложено на учителите да определят етническата принадлежност на децата. В случая с НСИ обаче няма никакви указания преброителите или статистиците да правят това.