Протестиращите екоактивисти в защита на Национален парк "Пирин" за пореден път се събраха пред Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в искане на оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов и председателя на НФСБ Валери Симеонов.

Николина Ангелкова: Рискове за застрояването на Пирин няма

Николина Ангелкова: Рискове за застрояването на Пирин няма

Ще се създаде директна авиолиния София-Пекин

Те издигнаха редица лозунги, с които за пореден път изказаха своите позиции. "Колко километра нови писти вървят в комплект с втория лифт?, "Ненов вън", "Ненов слез", "Пирин не е баница", "Мафия", "Оставка", "Нено, Валери, Кошлуков праща поздрави", "SOS Пирин", "Горката, безценна, беззащитна и изчезваща природа", "За кого работиш Нено, ще спасим Пирин", скандираха природозащитниците.

Освен исканата оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, екозащитниците представиха още пет искания.

Нено Димов: Здрав разум няма да застроява 200 кв.км в Пирин

Нено Димов: Здрав разум няма да застроява 200 кв.км в Пирин

Ставало въпрос само за водохващане за питейни нужди, а не за застрояване

Второто желание на природозащитниците е да се уточни кой стои зад собствеността на ски зона "Банско" в Националния парк "Пирин". Те заявиха още, че във вчерашното си изявление министър-председателят на страната Бойко Борисов е загатнал, че това е Цеко Минев.

"Ние настояваме за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и за тази на председателя на НФСБ Валери Симеонов. Искаме да знаем и кой е реалният собственик на ски зона "Банско" към Национален парк "Пирин".

Протестите за Пирин не са политически, убедена е Ска Келер

Протестите за Пирин не са политически, убедена е Ска Келер

Ееродепутатът подкрепи еколозите

Другите ни искания са свързани с приетия от парламента Закон за опазване на земеделските земи, който ще доведе до застрояване на Национален парк "Пирин". Последното ни искане е свързано с това депутатите да не приемат промените в Закона за горите, който бе с наложена вето от страна на президента Румен Радев през 2006 година". Това заяви председателят на "Фонд за дивата природа" Константин Иванов.

Четвъртото искане от страна на протестиращите е оставката на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Те се обявиха и против гласувания от парламента Закон за опазване на земеделските земи, който предвижда освен района около Национален парк "Пирин", но и територията на цялото Черноморие да бъде застроена. Преди дни в совое изказване Симеонов беша категочричен, че "Нищо не се прави, освен един втори лифт".

Припомняме, малко преди протеста, който се проведе в необичайно време - по обед, а не вечерта - парламентът преодоля шестото вето на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал.

Последното искане от страна на протестиращите е да не се възобновява действието на Законът за горите.

Пореден протест в защита на Пирин

Пореден протест в защита на Пирин

Блокирано движение, искания за оставки и отмяна на решението