Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната, съобщиха от централата.

Блокът е включен в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита.

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Обновена

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В 13:50 ч. днес е изключил турбогенератор 10 на 6-ти блок

Отстранени са причините, довели до изключването на блока. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално, допълва се в съобщението на централата.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди на пресконференция, че Шести блок е заработил отново в 17,52 часа.

Очаква се до 18,30 часа блокът да влезе в паралел. До 22,00 часа той ще достигне мощност от 700 мегавата. Поетапно, в рамките на денонощие, блокът ще достигне и пълната си мощност, добави Петкова, цитирана от БТА.

Проверката е показала, че причината за изключването на блока е свързана с късо съединение. Системата на централата е автоматизирана и прецизна. Тя веднага е подала сигнал къде е бил възникнал проблемът. Затова екипите на централата са отстранили бързо повредата, добави Петкова.

"Енергийната система на страната е стабилна", увери тя и добави, че хората трябва да бъдат спокойни.

Петкова подчерта, цитирана от bTV, че Пети блок работи с пълна мощност, а ТЕЦ "Марица-Изток 2" е бил в готовност да се включи.

Петкова беше категорична, че токът на енергийната борса е скъп не само у нас, но и в чужбина по множество причини, включително повишените цени на въглеродните емисии. Тя подчерта, че през последните дни е имало рекордно предлагане на свободния пазар в България.