След автотехническа експертиза стана ясно, че шофьорът, блъснал Милен Цветков не е направил опит да спре колата си. Липсва обективна находка за спирачен път. Това каза адвокатът Менко Менков в ефира на Нова телевизия във връзка с разследването при инцидента, в който журналистът Милен Цветков загина. Разследването приключи миналата седмица.

Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението, добави Менвков.

Той допълни, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си Кристиан Николов не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци, заяви адвокатът.

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл. Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката, информира защитникът.

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Журналистът бе пометен докато чакаше в колата си на кръстовище в София

Менков информира, че обвиняемият е в ареста и не е пуснат под домашен арест. Максималната присъда по обвинението, ако бъде доказано, е от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и лишаване от право за управление на МПС завинаги.

Припомняме, че на 19 април 2020 г. - навръх Великден, Николов, който шофира с коктейл от наркотици в кръвта и превишена скорост, се вряза в колата на Милен Цветков, спрял на червен светофар преди кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен".

По разследването е обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.