Приключи разследването на катастрофата, която уби журналиста Милен Цветков, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Изготвени са всички назначени експертизи.

Досъдебното производство е за умишлено предизвикана тежка катастрофа, отнела живота на участник в движението. Обвиняемият Кристиан Николов е привлечен към наказателна отговорност.

Николов е обвинен по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Според текста на Закона той може да получи от 15 до 20 години затвор или доживотен.

Припомняме, че на 19 април 2020 г. - навръх Великден, Николов, който шофира с коктейл от наркотици в кръвта и превишена скорост, се вряза в колата на Милен Цветков, спрял на червен светофар преди кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен". Записи от видеонаблюдението показват, че Кристиан Николов дори не е опитал да спре или да избегне сблъсъка.

По разследването е обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

Според разследването, Кристиан е управлявал лека кола марка "Ауди", модел Q7. Той се е врязал в спрялата кола марка "Субару", модел "Форестер". В кръвта на обвиняемия са открити амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин. Според разследването Николов се е врязал в колата на Цветков със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък - около 99 км/ч. и не се е опитал да намали скоростта или да спре преди кръстовището.

Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите лица, както и на обвиняемия и неговата защита.