Местни жители и природозащитници се събират на протест в Синеморец. Поводът - от днес пада забраната за строителство по Черноморието. Опасенията на протестиращите са, че символът на Синеморец - местността "Поляните", която е и част от Природен парк "Странджа" - ще бъде бетонирана. Това съобщи bTV.

Геодезистът Николай Найденов коментира, че според него, община Царево се опитва с много дребни трикове да играе на едро. Схемата има за цел да уреди бъдещото преминаване на бъдещите комуникации - водопровод, електро и улици. От професионална гледна точка тя е скандална и нелепа, защото би трябвало а е пришита към ПУП, който пък да отговаря на ОУП, а той не е приет - спрян е, каза още Найденов.

По думите му има инструкции от ДНСК, според които разрешение за строеж се издават след уредени комуникации. "Община Царево обслужва само някакво тайно общество, които са собственици на тези поляни и искат да станат кв. "Поляните", допълни Найденов.

Екозащитници на протест срещу застрояването в Синеморец

Екозащитници на протест срещу застрояването в Синеморец

Те негодуват срещу строеж в местността "Корабите"

Протестиращите са подали сигнал до прокуратурата. Кметът на Царево Георги Ляпчев отказа коментар и забрани на главния архитект на общината да дава информация по темата.

Припомняме, че не за първи път екозащитниците в Синеморец се вдигат на бунт. На 21 юли те излязоха на протест. Заради строеж в местността "Корабите", който според тях е част, от Натура 2000 и Природен парк "Странджа".