Синдикалната организация на служителите в МВР за пореден път изостриха тона спрямо ръководството на министерството по повод предлаганите промени в законодателството.

В изявление на ръководството на СФСМВР се заявява, че в представените от МВР мотиви има „откровена спекулация” и „дори лъжа” по отношение на официалното становище на синдикатите.

Синдикатите се противопоставят на обявеното от ръководството на МВР постигнато съгласие за намаляване на социалните придобивки за служителите - намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 бр. заплати на 12 бр."

Припомняме, именно намаляването на обезщетенията при напускане и пенсиониране и разделянето на служителите в МВР на категории изкара преди 3 месеца полицаите на безпрецедентни протести в редица градове на страната. Служителите на реда стигнаха дори и до блокиране на кръстовища в София и Пловдив, както и на пътища от републиканската птна мрежа.

СФСМВР категорично заявява, че не само никога не се е договаряла и приемала подобна мярка, се посочва в отворено писмо, разпратено и до медиите.

Синдикатите припомнят и че нееднократно са изисквали от ръководството на МВР да се представи ясна визия и стратегия за реформа, която да предвижда и инструментариум за повишаване на мотивацията на служителите.
От Федерацията призовават Министър Бъчварова да се предоставят писмени доказателства за посочените в мотивите синхрон и договорености.

От СФСМВР настояват Министър Бъчварова и нейният заместник да посочат има ли конкретни договорености по темата, да пояснят с кои синдикални организации са направени, кога, какви са разглежданите становища и материали и в какъв формат са водени тези преговори. 

Федерацията предупреждава, че няма да се съгласи с налаганата тенденция да се употребява името на синдикатите, за да се валидират решенията на политическото и професионално ръководство на МВР.