Недоволството срещу изграждането на център за временно съхраняване на опасни битови отпадъци в созополското село Атия ескалира. С викове "Оставка" и "Искаме министъра" започна днешното обсъждане на проекта в Созопол, предаде БНР.

Местните жители, които дойдоха специално за обсъждането, бяха афектирани от факта, че въпреки обявеното присъствие на екоминистъра Нено Димов, той не се появи, а дойдоха експерти от ведомството. Някои от тях напуснаха залата, а презентацията на проекта бе направена пред малцина.

Хората от Атия недоволстваха от отсъствието на министъра, след като те са се организирали, за да дойдат до Созопол специално за дискусията.

Малцината останали споделиха опасенията си, че до селото ще се изгражда съоръжение за опасни отпадъци, сред които лекарства, масла, бои и други.

Според тях, съществува опасност за хората, тъй като има риск по дерето, преминаващо край къщите, да тръгне замърсяване от центъра.

Силвия Рангелова от екоминистерството поясни, че технологията е безопасна и ще се осигури строг контрол. Проектът се реализира в 5 общини, а финансирането е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В Атия негодуват срещу изграждането на център за опасни отпадъци

В Атия негодуват срещу изграждането на център за опасни отпадъци

Местните са сформирали инициативен комитет срещу проекта

"Това не е депо. Този временен център, неговото предназначение е да събере определено количество отпадъци, които след това продължават своя път." - увери тя.

Максималният срок на съхранение е година. Ако центърът не бъде изграден до края на годината, се губи швейцарското финансиране, но община Созопол е длъжна да го направи със свои средства.

От администрацията увериха, че няма да се депонират строителни отпадъци, каквото е било първоначалното предназначение на терена.