Ръководството на столичния дом за деца лишени от родителски грижи „Надежда" е скрило информацията за болно дете от новия вирус и е допуснало провеждането на дарителска акция на асоциацията „Силви Ватран за България" и БЧК в детското заведение, предаде БНР.

На събитието са присъствали световноизвестната певица Силви Вартан, нейният съпруг, представители на българки и френски медии, както и кметът на община Младост.

Има регистриран случай от миналата седмица. Детето е болно от 22 октомври, доказано е лабораторно.
Днес е трябвало да бъде изписано от инфекциозна болница.

Според Илонка Маева, директор на Агенция „Надзор на заразните болести", ръководството е постъпило неразумно и масовите мероприятия като това би следвало да се отложат от времето.

По данни на Дирекцията за контрол на заразните заболявания, днес едно дете е изписано от Инфекциозната болница след заболяване от грипа A(H1N1) и още две са хоспитализирани със симптоми за грипа познат още като свински.

Д-р Илонка Маева от РИОКОЗ - София уточни, че трудно може да се определи източника на зараза в дом "Надежда". През миналата седмица в София е имало 38 болни, при 27 е доказан този тип грип.