Повечето язовири имат свободни обеми дори и след проливните дъждове. След валежите през последните три дни положението по язовирите се нормализира, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Под постоянно наблюдение се намират 36 язовира.

Най-обилни бяха валежите през първото денонощие в Северозападна България и Северен-централен район, като под постоянен мониторинг са поставени 28 язовира в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново. Те са класифицирани като критични от експертите на ДАМТН, като част от тях се поддържат напълно празни или със сериозен свободен обем, заради натрупани технически неизправности.

Проблем е възникнал на язовир "Синкевица" край Габрово, където обилните валежи са препълнили водоема. Преливане не е допуснато, тъй като е започнато контролирано изпускане.
Контролирано изпускане е направено и при язовира при село Долна Кремена, Мездренско, и на "Николаево V" в района на Тенекиен хан, Плевенско. Проблемът там е възникналот ремонтиран през 2016 г. преливник. Припомняме, вчера преливането на язовира затвори и пътя между Плевен и Ловеч.

Експертите на ДАМТН започнаха и превантивни проверки на високорисковите водоеми в областите Добрич и Варна. Проверени са 8 язовира. Въпреки наличното предписание да се изпразнят заради технически проблеми, три от тях са поддържали воден обем. На собствениците са съставени актове и е издадено предписание да се осигури денонощно дежурство, за да се следи постоянно нивото им.

От началото на май месец след заповед ДАМТН е инспектирала 1122 язовира. Съставени са 118 акта и са издадени над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности.
Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.