Нека бъдем по-внимателни и да не надценяваме възможностите си, както и да спазваме указанията на спасителите.

За това призова председателят на БЧК Христо Григоров по време на пресконференция по повод седмицата на водното спасяване.

Целта на тази кампания е да се запознае обществото с изискванията, които трябва да се спазват при посещенията на открити водни басейни.

Директорът на водноспасителната служба Теодора Томова коментира, че в страната ни има достатъчен брой обучени спасители, но голяма част от тях търсят реализация в чужбина и най-вече в САЩ.

Причина за това са лошите условия на труд, несигурна работа и осигуряване въз основа на минималната работна заплата при положение, че реалното заплащане, е между 1000-1250 лв. на месец.

Георги Димитров, дългогодишен спасител, отбеляза, че голяма част от спасителите ни по Черноморието са натоварени с несвойствени дейности, като даване под наем на чадъри, издаване на билетчета, разнасяне на чадъри, което неминуемо се отразява на ефективността на работата им.

На пресконференцията бе съобщено още, че общинска комисия е изготвила протокол за състоянието на откритите водни басейни на територията на София.

Съгласно този протокол всички открити водни басейни са забранени за използване, тъй като не отговарят на изискванията за безопасност, чистота на водата и наличие на спасители.

Председателят на Комисията по водно регулиране Стоян Андонов заяви, че е изготвен проект за промяна в Наредбата за водно спасяване, който е представен за съгласуване в отделните министерства.

Целта на тази промяна е да се синхронизира с европейските изисквания, както и вкарването в употреба на по-ефективни технологии.

От БЧК изтъкнаха като основен проблем по родните плажове тяхното охраняване. В страната има 208 официални плажа, като 67 от тях са отдадени на концесия. Останалите са неохраняеми или са частично „охраняеми" чрез табелите с надпис „Къпането забранено".

Представена бе и концепцията на БЧК за подобряване на водноспасителната дейност в страната. Според нея са необходими промени в нормативната уредба, свързана с водноспасителната дейност и нейното хармонизиране с европейското законодателство.

 

Необходимо е да се инвестират част от концесионните такси, които постъпват в бюджетите на общините за развитие на водното спасяване и обезопасяване на плажовете. Да се засили превенцията на водния травматизъм и разпространението на подходящи материали, листовки и брошури, за всички възрастови групи.

За целта БЧК организира изграждането на Национален център по водно спасяване в морски условия във Варна, с което ще се ангажират и партньори по линия на европейските фондове.

За 2009-а година са обучени общо 768 спасители за плувни басейни и водни паркове и 294 водни спасители за открити водни площи и море.

До 4 юни 2010-а са обучени 412 спасители за плувни басейни и водни паркове и 79 за открити водни площи и море, като удавянията до момента на територията на страната са 10, като 3 от тях са деца.

За 2009-а са спасени общо 2713 човека. Регистрираните удавяния са 117, от които 18 деца до 17-годишна възраст. Удавянията са станали предимно в морето - 49, следват реки - 27 и язовири и микроязовири - 21.

Като основна причина за удавянията от БЧК посочиха нещастни случаи - 44. На второ място е слабият родителски контрол - 14 и на трето - употребата на алкохол - 7.

Най-много удавяния за 2009-а година са регистрирани в област Варна - 26, следва област Бургас - 25. На трето място е Кърджали - с 10.

От БЧК заявиха, че от този сезон по нашето Черноморие ще плава "голям бял кораб с червени кръстове", който ще бъде използван за обучение на водни спасители и водолази и ще се използва за наблюдение на плажовете.

В края ма събитието водни спасители демонстрираха най-разпространените способи за спасяване при водни инциденти.