Няма обективна информация, на която да стъпят сметките за парно, смята омбудсманът Диана Ковачева. Високите сметки за март месец предизвикаха недоволството на гражданите, както и тяхното недоумение.

Омбудсманът е получил множество писма за завишени сметки за парно. Сметките за март месец и сметките назад във времето са прогнозни и не се базират на реален отчет на уредите, обясни омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БиТиВи.

Само за април месец, жалбите в институцията са се увеличили с 20%.

Омбудсманът бе категорична, че трябва КЕВР да каже как да постъпят хората.

Омбудманът настоява за преизчисление на сметките за парно на софиянци за март

Омбудманът настоява за преизчисление на сметките за парно на софиянци за март

Изпратила е писмо до КЕВР

Според нея обаче да се говори за мораториум е опасно, защото така се трупат сметки. Сметките не изчезват в пространството, те трябва да бъдат платени, но са абсолютно нереални, каза още националният защитник.

Това е момент, в който хората не може да се лишат от доходите си и не е редно да искаме от тях да го направят, почерта Ковачева.

Припомняме, че омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод десетки жалби на граждани за неоснователно, по техните сигнали, завишени сметки за м. март 2020 г., начислени от "Топлофикация София" ЕАД.

В писмото си общественият посредник заявява, че има основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки.