Ние се забавихме в разкриването на истината. За съжаление много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина. В България бе направен опит истината за тоталитарния режим да бъде удобно подменена.

С такава тези в дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими“, която се проведе в Централния военен клуб в столицата се включи президентът Росен Плевнелиев. Участие във форума взе и федералният президент на Германия Йоахим Гаук, който е на тридневна визита у нас.

„Опитите на български политици и общественици младите да бъдат лишени от памет за комунизма, продължават и до днес“, предупреди държавният глава.

Според Плеевнелиев обаче истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни, осмисля, да се предава обективно на следващите поколения. "Трябва не само да поддържаме спомена жив, но и да осмислим опита си. Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики и тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България", заяви държавният глава Росен Плевнелиев.

Той поиска в образователните програми и в учебниците да бъде включено обективното знание за този период, като даде за пример историята на Горянското движение – първият автентичен народен бунт в страните от Източна Европа.

Истината за комунистическия режим е схематично представена, със сух и формален език, без факти, без разкази, снимки и филми, които често казват повече от думите, смята Плевнелиев, който отново призова за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век в учебниците по история.

Той заяви и че дебатът за началото на българския преход също е толкова важен, тъй като много от рецидивите на комунистическото минало влияят и сега на икономическия, обществения и медиен живот.

Държавните институции трябва да отговорят на очакванията на гражданското общество, бе твърд Росен Плевнелиев.

Президентът апелира също така да бъде ускорена инициативата за създаването на музей „Българският XX век“, който по един достоен начин да завърши дебата за най-новата ни история. В него място трябва да намерят още горещи теми като спасяването на евреите, тоталитаризма, възродителния процес.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че битката за истината трябва да се води – с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. „Това е единственият път към България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот“, заяви още президентът пред участниците в дискусията.

Президентът на ФРГ Йоаким Гаук обобщи германския опит при разкриването на истината за тоталитарния режим след Втората световна война в бившата Германска демократична република. По думите на федералния президент, и днес много нации не желаят да признаят част от своето минало, а след 1990 г. в източната част на Германия не е била постигната пълна декомунизация.
„От особено значение е да се поддържа интересът и да се насърчи желанието за разкриване на истината за тоталитарното минало на тези, които не са участвали в репресиите“, подчерта президентът Гаук.

Във всички посткомунистически общества трябва да мине дълго време, за да бъде осмислено това минало. Първо трябва да отдадем уважение и почит на жертвите, да се променят учебниците и начинът на мислене. Задача на държавата е да говори за тази диктатура и за това минало. В това отношение България е на прав път“, заяви още президентът Йоахим Гаук.