На официална церемония в Софийския университет ще бъде връчено отличието "Знак за качество". Тя ще се състои на 22 ноември 2018 г. от 18:00 ч. в Аулата на Ректората по повод 130-тата годишнина на Университета. Отличените с наградата ще получат сертификат за качество и плакет.

Наградата е признание за постиженията на хора от академичната общност в три категории:

"Устойчиво развитие" - за постигнати резултати през последните три и повече години, които отговарят на определен стандарт.

"Успешна промяна" - за инициативи, които са довели до повишаване на качеството и до значими резултати.

"Значима иновация" - за приложена иновация в рамките на последната година, която е предпоставка за създаване и развитие на нов стандарт за качество в Софийския университет.

Идеята за отличието "Знак за качество" възниква през 2013 г. във връзка с проекта "Ключ към качеството". Първото и единствено до момента отличие беше връчено през 2014 г. на Факултета по математика и информатика на Алма матер за успешното прилагане на стандартите по качество и активно участие в изграждането на системата за управление на качеството.

Идеята се доразвива, като се създава отличие със специален статут и с по-големи изисквания към критериите, по които то да се присъжда.

Отличието е израз на признанието за положените усилия при развитието на системата за управление на качество.