Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането на паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923 -1944 г. и по този начин да отговори на очакванията на българите, за които съдбата на убитите деца е болка и памет. Това се казва в доклада, който групата на "БСП за България" внесе за разглеждане в Столичния общински съвет.

В него се припомня, че в периода 1923 -1944 година по насилствен начин губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, починали при българското депортиране от Егейска Тракия и Македония.

Според тях трябва да има място, където без разлика от личните си политически пристрастия да поставим цвете с горест за онова, което възрастните са причинили на най-малките българи. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална намеса в нея, да има надпис: "Никога повече!"

Областната управа на София си изми ръцете за мястото на МОЧА

Областната управа на София си изми ръцете за мястото на МОЧА

Изпратена е експертиза на столичния районен кмет Трайчо Трайков

На практика се създаде национално движение за построяването на паметника. В банковата сметка са налични почти 40 000 лева, като кампанията за набиране на необходимите средства продължава. Скулпторът проф. Иван Славов дари безвъзмездно проекта за паметника на децата. Мястото в Борисовата градина, край езерото зад Братската могила, бе избрано от покойния вече акад. Светлин Русев. Предложението получи одобрение от проф. арх. Атанас Ковачев, ръководител на екипа, изработил Подробния устройствен план на парка, както и от главния архитект на София Здравко Здравков.