Монументът "Паметник на съветската армия" е държавна собственост, за който е съставен акт за държавна собственост № 3418/18.09.1947 г. на Сталинския районен народен съвет (тогава така се е наричал този столичен район - б.р.), съобщиха от Областната управа на София.

"В България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украиския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монумент "Паметник на съветската армия" изразява почит към паметта на войниците от различни етноси - руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др. в "Княжевската градина", в която е разположен монумента е собственост на Столичната община", се казва в документа. 

Първанов: Паметникът на съветската армия всъщност е паметник на Трети украински фронт

Първанов: Паметникът на съветската армия всъщност е паметник на Трети украински фронт

Отмяната на Трети март като национален празник е престъпление, според него

С оглед на това предпазните мерки свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента следва да бъдат извършени от собственика на земята - Столична община, гласи позицията.

Според Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, обн. ДВ. бр.42 от 18 май 1993 г., страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, мотивират се от областната управа.

Сигнализират порокуратурата за бавенето на доклада за преместването на Паметника на съветската армия

Сигнализират порокуратурата за бавенето на доклада за преместването на Паметника на съветската армия

Общинският съветник Методи Лалов иска по казуса да бъде образувано досъдебно производство

От Областната администрация на София са изпълнили предписанието, дадено със Заповед № РД-20-32/27.07.2018 г. на директора на дирекция "Общински строителен контрол" (ОСК) за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента.

Експертизата е изпратена на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, с копие до г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.