Пенсионерските и социалните клубове да бъдат затворени до края на ноември, предлага на Областния кризисен щаб кметът на Хасково Станислав Дечев.

Днес кметът на Хасково каза, че трябва всички общински болници в областта да поемат пациентите с COVID-19. "Искам гаранции, че в МБАЛ-Хасково ще има места за жителите на нашата община", заяви той, съобщи БНТ.

В момента болните в областта се приемат само в Хасковската болница, където леглата вече не достигат. За това има пациенти и в болницата по пневмо- фтизиатични заболявания, която също е в Хасково. 35 са хоспитализираните с вируса, подготвят се още 25 места в бившето Очно отделение.

Общинските болници също имат подготвени места, определени от здравния министър, но те нямат инфекционисти, което е големият проблем.

Зам.-кметът на Хасково е заразен с Covid-19

Зам.-кметът на Хасково е заразен с Covid-19

Ситуацията няма да се отрази на работата на общинската администрация

Общинският кризисен щаб в Хасково предлагат:

  1. Преминаване към дистанционна форма на работа на служителите, където това е приложимо.
  2. Въвеждане на задължително изискване за носене на защитни маски за лице в офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите.
  3. Създаване на организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 м2 площ, с цел недопускане, струпване на евентуално асимптомни или болни лица.
  4. Въвеждане на учестена дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите минимум 4 пъти на ден, по предварително изготвен график.
  5. Създаване на организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близо разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса в заведенията за хранене.
  6. Задължително носене на защитни маски за лице от персонал в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, които да покриват устата и носа, като не се допуска употребата на приспособения, неотговарящи на изискването, напр. пластмасови приспособления за уста.
  7. Осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места, чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. и създаване на организация за еднопосочно движение на гражданите.
  8. Задължително носене на защитни маски за лице на лицата на пазари, тържища и друго сходни места.
  9. Намаляване гъстотата на лицата в обществения транспорт чрез увеличаване броя на използваните транспортни средства.
  10. Ограничаване броя на лицата, посещаващи дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито до не повече от един човек на 2,5 м2.
  11. Провеждане на организирани масови мероприятия на открито и закрито, след предварително съгласуване с Областен кризисен щаб за борба с COVID 19.
  12. Ограничаване броя на лицата, участващи в организирани събирания на закрито до 30 лица (за празненства) и до 50 лица (за семинари, конференции и т.н.).
  13. Провеждане на спортни мероприятия и състезания с присъствието на публика до 30% от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между зрителите.
  14. Провеждане на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) до 30% от капацитета, при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между зрителите.
  15. Задължително носене на защитна маска за лице от публика и посетители при провеждане на културни, спортни и други мероприятия на закрито.
  16. Въвеждане на засилен контрол в обектите и дейностите, и създаване на организация за изпълнението на противоепидемичните мерки и контрола им.

Припомняме, че досега са се въвели допълнителни мерки срещу коронавирус в Стара Загора, Благоевград и Търговище.