От днес родители на малки деца, могат да се върнат на пазара на труда, защото вече ще могат да разчитат на професионални детегледачи.

Заявления за детегледачи ще могат да се подават в бюрата по труда. Това съобщи Зорница Русинова-заместник-министър на труда и социалната политика при старта на програмата "Родители в заетост" по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Проектът е част от инициативите в помощ на работещите родители, в помощ на хората, които искат да се включат на пазара на труда.

По половин майчинство за майките, които се връщат по-рано на работа

По половин майчинство за майките, които се връщат по-рано на работа

Влизат в сила промените в отпуските и обезщетенията

Целта на програмата е да се подпомогнат както родителите, които по една или друга причина не могат да дадат децата си на детска градина, така и безработните, търсещи работа.

За програмата са отделени 20 милиона лева, а семействата, които ще се възползват са около 1500-2000. Заплащането на детегледачите ще е 460 лв.

Възрастта на децата трябва да е между 0-5 години и условието е да е направено постъпления за детска градина или ясла. Младото семейство може да разчита на услугите на детегледача за 18 месеца.

20 млн. лева за детегледачи предвижда социалното министерство

20 млн. лева за детегледачи предвижда социалното министерство

Мярката ще подпомогне демографските политики на правителството

Ограничение за роднински връзки няма. Единственото условие е кандидатстващите за детегледачи да са регистрирани в бюрото по труда.

Заявлението може да се подаде и от единия родител, а условието е той да е в отпуск по майчинство.

Семейството може да избере кой да се грижи за детето му, защото родителите могат най-добре да преценят кой е най- подходящ за детето им.

Контрол по програмата ще се осъществява пряко от Агенцията по заетостта.