След 1 юни майките, които се връщат по-рано на работа, ще получават половината от майчинството си, припомнят от Националния осигурителен институт (НОИ).

От 1 юни влизат в сила изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. С тези промени се въвеждат нови видове отпуски и обезщетения и се разширява кръгът на правоимащите лица. Измененията са следствие на промени в Кодекса на труда (КТ) и в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

С новия член от КСО се дава право на майката да получава парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия ѝ се отпуск.

Според условията майките ще могат да получава обезщетението след 135 календарен ден от излизането си в майчинство. Също така, за да се възползват от правото си на обезщетение, детето/децата не трябва да бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Другите условия са детето да не се отглежда от семейство на роднини, близки или от приемно семейство, както и да не се отглежда по програми за подкрепа на майчинството.

С промените право на парично обезщетение за период от 15 календарни дни ще имат и бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст. За начална дата на получаване на обезщетението ще се счита датата на предаване на детето за осиновяване.

Според друга промяна в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от 1 юни право на парично обезщетение за отстъпка на деца между 6-месечна и 1-годишна възраст ще могат да получават един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен, както и един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), когато бащата е починал или случая е за самотен осиновител.

При смърт или тежко заболяване на майката, което я възпрепятства да гледа детето, паричното обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст ще се изплаща на лицето, което поема грижите за него. Това могат да бъдат баща, баба, дядо, настойник или осиновител.