Годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите десет месеца на годината бележи понижение в размер на минус 60.6%.Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред народните представители от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Тя добави, че реализираните нощувки в местата за настаняване отчитат съществен спад спрямо съответния период на предходната година, който възлиза на минус 66.2%. По думите й само за първите шест месеца на 2020 г. най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа агентска и операторска дейност в размер на минус 83.2%. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е с минус 70.2%. Сравнително по-силно засегнат е подсектора на хотелиерството, при който понижението на производството достига до минус 76.4% спрямо минус 38.1% в ресторантьорството.

Срив в туризма означавал срив в икономиката

Срив в туризма означавал срив в икономиката

Това притеснение изрази Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма

Кризата ни разкри макроикономическата значимост на туризма и изкара на преден план необходимостта от действия на правителството и на парламента на всички нива на управление и намирането на интегрирани решения, коментира вицепремиера. Тя благодари на народните представители за подкрепата, която оказаха на сектор туризъм с намаляването на Данъка върху добавената стойност от 20% на 9 на сто. По признание на самия сектор, този стъпка даде възможност на сектора да оцелее и по думите на браншовата им организация е предпазила 70 на сто от техните, посочи още министърът.

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

Държавната помощ е в размер на 4% от сумата на декларирания от туроператорите годишен оборот за 2019 г.