"Досега в голяма степен решенията се вземат без диалог и трябва да се реагира постфактум. Отнасяме се с уважениe и с отговорност към здравната система, инвестираме огромни средства за спазване на всички противоепидемични мерки, но когато се издават нормативни документи, те трябва да са съобразени със спецификата, за да не се налага да коригираме неточности и липса на логика".

Това коментира пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма.

По думите ѝ, ако се използва експертизата, която има бизнесът, това ще улесни вземането на адекватни решения по отношение на мерките.

Според нея безопасността и сигурността в хотелите и в туристическите комплекси са в пъти по-сигурни от това, което е възможно в домашни условия.

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

Държавната помощ е в размер на 4% от сумата на декларирания от туроператорите годишен оборот за 2019 г.

"Всяка възможност за всеки български гражданин да прекара в планината е здравословна и безопасна", допълва тя.

Според Полина Карастоянова необходимостта от прогнозируемост е важна за бизнеса.

"Туристическият сектор и свързаните с него услуги са многопластова обвързана индустрия, която е невъзможно да функционира в режим, в който заповедите се променят ден за ден или са с хоризонт от няколко седмици. Ще влезем неподготвени в 2021 година, ако нямаме възможност на среща на най-високо ниво да представим необходимите параметри за подкрепа на бизнеса. Туризмът има мултиплициращ ефект за националната икономика. Срив в туризма означава срив на икономиката", подчерта тя.

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Те са категорични, че заведенията не са виновни за разпространението на вируса