Специализирана прокуратура разследва кмета на община Бобошево Крум Маринов по сигнал на общински съветници, че градоначалникът, който заема поста за четвърти мандат, саботира дейността на общинския съвет. Това каза председателят на съвета в Бобошево Стефан Тачев, съобщи БНР.

Припомняме, че бюджета на града има финансови проблеми не от скоро. На 3 май 2020 г. стана ясно, че Бобошево е без бюджет за 2020 г., а съветниците не са получавали никаква заплата.

От 6 месеца остава неразрешен конфликтът между кмета Крум Маринов и председателя на съвета Стефан Тачев.

През февруари опозицията в местния парламент в Бобошево отказа да гласува бюджета за 2020 г. Бяха приети само правилникът и размерът на заплатата на съветниците - около 700 лева на месец.

Бобошево в патова ситуация - без бюджет и заплати за общинарите

Бобошево в патова ситуация - без бюджет и заплати за общинарите

От 6 месеца в общината има конфликт

Тъй като бюджетът обаче не е приет, съветниците не получават никакво възнаграждение. През март те не са имали и заседание.

В Бобошево се смята, че проблемът идва от това, че на местните избори дългогодишният кмет Крум Маринов и Стефан Тачев са се изправили един срещу друг на балотаж.

В сигнала се твърди, че кметът Крум Маринов не присъства на заседания на общинския съвет, затваря помещението, в което се провеждат ежемесечните сесии на ОбС, а ключът е у него и когато той реши, тогава отваря залата.

По време на заседанията не се водят протоколи, тъй като няма назначен човек от общината за тази дейност. На практика общинското управление на Бобошево е блокирано. Общината все още е без бюджет за 2020 г.

Съветниците не получават възнаграждение. В писмо от Специализирана прокуратура, адресирано до Крум Маринов и до общинските съветници, се казва, че те трябва да дадат писмени показания за изясняване на отправения сигнал.

Вчера в Бобошево свикали заседание на общинския съвет, но то не взело съществени решения по ситуацията с управлението на града и общината.