Заради очакваните температури от над 40 градуса не трябва да се превозват нефтопродукти и взривоопасни вещества от 6.00 часа сутринта до 21.00 часа. В същия отрязък от денонощието да не се зареждат бензиностанциите и газостанциите.

Това са част от указанията, които министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем изпрати до държавните и общинските власти, както и към работодателите.

Поради опасност от деформации на релсовите пътища се препоръчва непрекъснато наблюдение и при необходимост движението да се ограничава или спира. Тъй като асфалтовите настилки също са уязвими от високите температури, между 6.00 и 21.00 часа по републиканската пътна мрежа не трябва да се движат тежкотоварни автомобили.

Кметовете на общини да организират пунктове за раздаване на безплатна минерална вода и поливане на улиците в градовете с вода, се казва още в указанията на министър Етем. На работодателите се напомня да осигуряват на работниците и служителите минерална вода, съгласно действащото законодателство.

Отправя се предупреждение към гражданите да не използват лесно запалими материали.